MILIONOVÁ MÁMA

12. prosince 2013

Jeden vánoční.

    Já vím, Vánoce se blíží a recepty na vánoční mlsačky se na vás valí ze všech stran. Jenže! Po úžasný pratetičce, která už není mezi námi, jsem podědila kuchařku. Neni to lecjaká kniha, ale Kniha kuchařských předpisů od Janků - Sandtnerové a dají se tam najít parádní poklady. Dostala se ke mně celkem v salátovém vydání. Má na to ale holka právo, vydání z roku 1947. A na 66 ještě fakt válí.
    Když jsem jí jen tak prohlížela, narazila jsem mezi cukrovím na MARCIPÁN. Je to spíš jako MANDLOVÝ PERNÍČKY a trochu mi to připomíná i PRACNY. Ale super, mňam. S marcipánem má společné asi jen mandle. Pokud chcete zkusit letos něco jinýho, můžu doporučit.


Co budete potřebovat:
60g másla
2 vejce
200 g cukru
kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
3 tlučené hřebíčky
1/2 lžičky skořice
35g neloupaných strouhaných mandlí
150g hl.mouky
150g hrubé mouky

Jak na ně:
    Máslo šlehejte s vejci. Pak přidejte cukr a opět šlehejte. Ke směsi lupněte citronovou kůru, mandle a koření. Na konec obě mouky a vypracujte těsto. Nechte odležet.  Já ho nechala do druhého dne. Pak vyválejte tak na 0,5 cm a vykrájejte různé tvary. Před pečením potřete vejcem. Můžou se ještě ozdobit oloupanou mandlí. Pekla jsem asi 10 minut při 180 na pečícím papíru, ten byl potřený máslem.

Tak ať chutnají! My už je nemáme. Chystám se na další várku.




1 komentář:

  1. Hmmm, asi vyzkouším, těsto vypadá velmi jednoduše... u nás takhle dopadla první várka pracen, taky už nejsou...

    OdpovědětVymazat