MILIONOVÁ MÁMA

18. března 2015

Svíčková: Tak jak ji dělám já.


   Nelouš od pátku marodí, nechce nic moc jíst, jen pije. Včera usoudila, že jediný, co by jí udělalo dobře je Svíčková omáčka. Takže jsem naklusala do masny, koupila hovězí a dala se do díla. Receptů už jsem vyzkoušela několik, včetně té z Halalí, ale nejvíc nám chutná takhle:

Svíčková omáčka

Suroviny:

  • 0,75 kg hovězího masa (pokud ho nechcete péct týden, mělo by být lehce růžové)
  • 1 cibule, 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 celeru, 1/2 citrónu, 4 kuličky Nové koření
  • 4 kuličky Pepř, 3 Bobkové listy, špetka Tymiánu, kousek kůry z BIO citónu
  • šťáva z poloviny citronu, 2 lžíce cukru (na karamel), sůl, smetana

Jak na to:
    Alespoň 24h předem maso prošpikuju (moc to neumím, ale udělám nožem do masa díru a nacpu tam kousek špeku) a naložím do pekáče. Na dno pekáče dám nakrájenou cibuli, část zeleniny a část koření. Pak na to položím maso (nesolené) a posypu zbytkem zeleniny a koření. Celé to zaliju rozehřátým máslem (nesmí být horké), aby k tomu nešel vzduch a nechám v ledničce do druhého dne.

Po vytažení z ledničky vypadá budoucí Svíčková nějak takhle.
    Po tom, co vyndám maso z ledničky ho ze všech stran osolím, zakryju zpět zeleninou, kořením a peču na 250 stupňů, než všechna zelenina trochu zezlátne. Většinou je to zhruba půl hodiny. Pozor, ať zeleninu nespálíte, pak by byla omáčka hořká. I to už se mi taky povedlo. :)

Když vypadá zelenina nějak takhle, lehce podliju a peču do měkka.
    Až je maso upečené, vyndám ho na talíř a dochutím omáčku. Nejdřív karamelem (cukr rozpuštěný v kastrůlku), pak podle chuti citrónovou šťávou a solí. Na konec všechno rozmixuju, přidám trochu smetany a je hotovo!



Dobrou chuť!


Jakou omáčku děláte vy?
Nelouš se dožaduje další, ale jinou než rajskou asi nezmáknu...





4 komentáře:

  1. Teda na svíci se chystám už dlouho, ale pořád jsem sbírala odvahu. Tohle vypadá tak jednoduše, že to asi brzo vyzkouším. Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, dlouho jsem váhala a bála se. Nejtěžší je to dochutit, ale jinak se to jen peče. :)

      Vymazat
  2. Miluju svíčkovou omáčku. Ještě nikdy jsem ji nedělala, ale ráda bych se ji naučila. Třeba vyzkouším tvoji verzi, nevypadá to složitě. :-)

    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji taky miluju. Je to brnkačka a chutná výborně. :)

      Vymazat