MILIONOVÁ MÁMA

3. dubna 2015

Velikonoce jsou tu! Hurá na mazanec...


    Velikonoce jakožto svátky jara až tak neprožívám, ale... Nelouš marodí a opět usoudila, že jediný, co jí zachrání je Mazanec. Od včera se jí lehce ulevilo, tak mě nahnala do kuchyně a daly jsme se do díla, alespoň jsme nějako zabily dopoledne. Pokud to u vás ještě nevodní po Mazanci a sháníte se po nějakém receptu, tady jeden je. Mám ho od mamky a dělám tak i Vánočku. Jen podle příležitosti přidám ořechy, rozinky...

Velikonoční mazanec

Suroviny:
12 dkg másla
8 dkg cukru
3 žloutky
1/2 lžičky soli
kůra z BIO citrónu
2,5 dkg droždí
50 dkg polohrubé mouky
250 ml mléka
1 vejce na potření
rozinky, mandle, ořechy


     Nejdřív utřu cukr, máslo a žloutky. Nechám vzejít kvásek (droždí, lžička cukru a trochu vlažného mléka). K utřenému cukru, s máslem a vajíčky přidám mléko a trochu mouky. Pak přidám vzešlý kvásek, citrónovou kůru ořechy a zbytek mouky. Míchám tak dlouho, než se těsto přestane lepit na mísu. Na teplém místě budoucí Mazanec kyne tak 2 hodiny. 
    Vyklopím na plech (s pečícím papírem), potřu vajíčkem, posypu mandlemi s alou do trouby. Hlavní kouzlo a tajemství úspěchu je v pečení. Peču v elektrické troubě nejdřív na 250 5minut, pak snížím teplotu na 150 a peču 20 minut a na konec snížím na 50 a dopeču zhruba ještě dvacet minut. Úspěch zaručen! Upekly jsme dnes a už je polovina v čudu. Mazanci dávám ještě tak zítřek a pak je nejspíš po něm.



Co pečete na Velikonoce vy?


1 komentář:

  1. Teda ten mazanec vypadá fakt dobře. My na Velikonoce pečeme beránka.

    Life by Peggy

    OdpovědětVymazat